Femeile ar trebui să înceapă să facă testul Papanicolau la vârsta de 21 de ani
Ei au descoperit o creștere anuală a cancerului de col uterin în stadiu îndepărtat cu o rată de 1,3% pe an .
Studiul arată că femeile albe din sud cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani au cea mai mare creștere a cancerului de col uterin la distanță, cu o rată de 4,5% anual.
Cu toate acestea, femeile de culoare au în general rate mai mari de cancer de col uterin în stadiu avansat (1,55/100 000) comparativ cu femeile albe (0,92/100 000).
Folosind Behavioral Risk Factor Surveillance System și datele TeenVax, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu femeile de culoare, femeile albe de aproape două ori mai des ratează sau nu au depistarea ghidului, 26,6% față de 13,8%, respectiv.
În același timp, adolescenții albi cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva papilomavirusului uman (HPV) la 66,1%, comparativ cu alții, la 75,3%.
„Chiar și cu screening și vaccinare, nu există un grup rasial/etnic, o regiune din SUA sau un grup de vârstă în care cancerul de col uterin în stadiu îndepărtat să fi scăzut în ultimii 18 ani. Acest studiu a constatat, de asemenea, că pacienții albi au cea mai scăzută rată de vaccinare HPV în copilărie și sunt cele mai predispuse la screening-ul de cancer de col uterin prin test Papanicolau non-oriental, ceea ce ar putea contribui la această constatare”, concluzionează autorii.
Simptome și rate de supraviețuire
Cancerul de col uterin în stadiu îndepărtat are o rată de supraviețuire de aproximativ cinci ani de 18% . Societatea Americană de Cancer observă că femeile care sunt acum diagnosticate cu cancer de col uterin pot avea o perspectivă mai bună pe măsură ce tratamentele se îmbunătățesc în timp, iar aceste cifre se bazează pe femeile care au fost diagnosticate și tratate cu cel puțin cinci ani mai devreme.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin examinări regulate , inclusiv teste Papanicolau și HPV:
- Testul Papanicolau (sau testul Papanicolau) caută precanceri, modificări ale celulelor colului uterin care ar putea deveni cancer de col uterin dacă nu sunt tratate corespunzător. Femeile ar trebui să înceapă să facă testul Papanicolau la vârsta de 21 de ani.
- Testul HPV caută virusul (papillomavirusul uman) care poate provoca aceste modificări celulare.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă vaccinarea împotriva HPV pentru toți băieții și fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 12 ani, pentru a se proteja împotriva infecțiilor și cancerelor legate de HPV, și pentru toată lumea până la vârsta de 26 de ani, dacă nu sunt deja vaccinați.
Vaccinul, care a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente din 2006, protejează împotriva a 90% dintre tulpinile de HPV care pot duce la cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu are neapărat simptome; în timp ce orice simptome enumerate mai jos ar putea fi semne de cancer de col uterin :
- Pete de sânge sau sângerare ușoară între sau după menstruație
- Sângerare menstruală care este mai lungă și mai grea decât de obicei
- Sângerări după actul sexual, dusuri sau o examinare pelviană
- Secreții vaginale crescute
- Durere în timpul actului sexual
- Sângerări după menopauză
- Dureri pelvine și/sau de spate persistente, inexplicabile
Resurse:
1. Jurnalul Internațional de Cancer Ginecologic. Creșterea incidenței cancerului de col uterin în stadiul IV în SUA: ce factori sunt legați?
2. Societatea Americană de Cancer. Ratele de supraviețuire pentru cancerul de col uterin.
3. CDC. Ce ar trebui să știu despre screening?
4. CDC. Vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) .
5. Cancer.net. Cancer de col uterin: simptome și semne .
Demența vasculară este al doilea cel mai frecvent tip de demență după Alzheimer, care apare în 10% din cazuri. Spre deosebire de boala Alzheimer, care afectează conducerea nervoasă în creier, demența vasculară rezultă din blocarea fluxului de sânge către zone ale creierului. Mai mulți factori de risc cresc probabilitatea ca cineva să dezvolte demență vasculară. Totuși, chiar și după diagnostic, gestionarea acelorași factori de risc poate reduce impactul progresiei ulterioare.
Recomandări cheie:
- Demența vasculară este al doilea cel mai frecvent tip de demență, numai după Alzheimer.
- Demența vasculară este cauzată de boli cronice și de stiluri de viață nesănătoase care afectează circulația sângelui în anumite părți ale creierului.
- Gestionarea stilului de viață și a afecțiunilor cronice care contribuie la apariția bolilor vasculare poate reduce daunele vasculare în continuare și poate încetini progresia declinului cognitiv.
Ce este demența vasculară?
Demența vasculară rezultă din circulația sanguină afectată în creier și determină reducerea oxigenului în celulele creierului. Acest lucru provoacă tulburări cognitive ireversibile din cauza fie unui accident vascular cerebral major brusc, fie mai multor „mini-accidente vasculare cerebrale” în timp.
Demența vasculară poate apărea, de asemenea, cu boala Alzheimer sau cu corp Lewy ca „Demență mixtă”. Simptomele pot include concentrare redusă și procese de gândire, memorie slabă pe termen scurt, schimbări de dispoziție și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.
Demență post-accident vascular cerebral: nu toți oamenii care au un accident vascular cerebral dezvoltă demență, dar aproximativ 20% o fac în decurs de șase luni de la accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral se va dezvolta brusc și va avea efecte fizice, cum ar fi slăbiciune unilaterală a membrelor sau tulburări de vorbire, în funcție de zona afectată a creierului.
Demență multi-infarct: Acest tip de demență vasculară are loc în timp. Câteva „mini-accidente vasculare cerebrale” apar în tot creierul, provocând afectarea progresivă a circulației. Uneori, „mini-accidentele vasculare cerebrale” pot apărea ca AIT (atacuri ischemice tranzitorii) și prezintă simptome exterioare, cum ar fi tulburări temporare de vorbire sau slăbiciune a membrelor. Alteori, afectarea creierului poate trece neobservată până când afectarea provoacă o scădere pronunțată a funcției.
10 sfaturi pentru gestionarea demenței vasculare
În timp ce afectarea vasculară nu este reversibilă, modificarea obiceiurilor stilului de viață și a afecțiunilor cronice care au cauzat boala poate reduce deteriorarea suplimentară. În timp ce efectuarea schimbărilor poate fi o provocare, poate prezenta oportunitatea de a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.
Abordarea câte un sfat cu sprijinul familiei este esențială pentru rezultate pozitive. Informații și sprijin sunt disponibile de la organizații precum Asociația Alzheimer.
1. Exercițiu
O anumită activitate fizică timp de 20-30 de minute pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână, va ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la îmbunătățirea fluxului sanguin. Exercițiul poate fi la fel de simplu ca o plimbare rapidă seara sau la fel de complex ca un antrenament la sala de sport locală. Amintiți-vă, consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un program de exerciții.
2. Somn
Alături de dietă și exerciții fizice, o rutină regulată de somn este esențială pentru a îmbunătăți sănătatea generală. Pe măsură ce îmbătrânim, tiparele de somn se schimbă, așa că este necesar să se practice o bună igienă a somnului. Limitați sau eliminați cofeina, mai ales după-amiaza sau seara. Reduceți „timpul de ecran” al dispozitivului cu cel puțin o oră înainte de culcare noaptea și păstrați-vă dormitorul întunecat și liniștit. De asemenea, reduceți sau eliminați consumul de alcool.
3. Dieta
Reducerea grăsimilor saturate, zahărului și sării vă va afecta sănătatea generală și va reduce efectele bolilor vasculare. O dietă sănătoasă va ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a diabetului. În plus, dietele cu cantități mari de fructe și legume, cereale integrale, uleiuri vegetale, nuci, pește și carne de pasăre vor reduce riscul de diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.
4. Limitați sau eliminați consumul de alcool
Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea de a procesa alcool se modifică, reducând toleranța. Institutul Național pentru Îmbătrânire recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi bărbaților adulți în vârstă. Femeile adulte în vârstă nu ar trebui să bea mai mult de un pahar pe zi. Mai puțin este întotdeauna cel mai bine.
5. Nu mai fumați
Fumatul de tutun sau canabis dăunează vaselor de sânge și reprezintă un factor de risc semnificativ pentru bolile vasculare. Dacă fumați și doriți să renunțați, este posibil să aveți nevoie de asistență pentru a depăși această dependență. Contactați medicul dumneavoastră pentru planuri de tratament privind renunțarea la fumat.
6. Gestionați tensiunea arterială
În Statele Unite, jumătate dintre americani au hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este o valoare a tensiunii arteriale mai mare de 130/80. Strategiile de reglare a tensiunii arteriale sănătoase includ reducerea stresului, o dietă sănătoasă, exerciții fizice și, eventual, medicamente prescrise de medicul dumneavoastră.
7. Gestionați ritmul cardiac
Fibrilația atrială este cel mai frecvent tip de ritm cardiac neregulat la adulții în vârstă, potrivit unui studiu realizat de European Heart Journal. Fibrilația atrială dublează riscul de demență vasculară. Datorită acestui ritm cardiac neregulat, se pot forma cheaguri de sânge mici și pot afecta circulația în creier. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie weicode official medicamente pentru a vă regla ritmul cardiac și anticoagulante (diluanți ai sângelui) pentru a reduce cheaguri de sânge.
8. Controlează diabetul
Nivelurile crescute de glucoză din sânge pot crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge. Managementul diabetului zaharat va reduce daunele suplimentare și va încetini progresia bolii în demența vasculară. Dieta de succes și exercițiile fizice vor ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, în mod ideal între 70-120 mg/dl. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră sau cu educatorul în diabet pentru strategii și îndrumări.
9. Reduce colesterolul
Colesterolul crescut este un factor de risc pentru demența vasculară, deoarece acumularea contribuie la ateroscleroză (îngustarea arterelor). Reducerea aportului de grăsimi saturate și trans va ajuta la prevenirea leziunilor vasculare suplimentare. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, unul dintr-un grup de medicamente numite statine, care scad nivelul colesterolului în sânge.
10. Medicamente
Indiferent dacă luați medicamente pentru a gestiona problemele cardiovasculare sau încetiniți tulburările cognitive, complianța este cheia pentru gestionarea demenței vasculare. Utilizați ajutoare, cum ar fi ambalajele de conformitate de la farmacie sau alte sisteme de memento pentru a îmbunătăți consistența. Evaluările regulate ale medicamentelor cu farmacistul sau medicul dumneavoastră vă vor ajuta să vă țineți la curent cu orice nelămurire. Consultați-vă întotdeauna medicul sau farmacistul înainte de a lua orice medicamente fără prescripție medicală care ar putea interacționa cu rețetele dumneavoastră.
Deși demența vasculară nu este reversibilă, gestionarea factorilor de risc și a alegerilor stilului de viață poate avea un impact semnificativ asupra stării bolii. Un stil de viață sănătos va ajuta la gestionarea bolilor cronice care contribuie la sănătatea vasculară și va preveni deteriorarea ulterioară a vaselor creierului. Acest lucru poate încetini progresia declinului cognitiv și poate îmbunătăți starea generală de sănătate și bunăstare.
Descoperirile sunt unice pentru populația evreiască ashkenazi din Europa de Est, dar ar putea ajuta cercetătorii să identifice biomarkeri legați de Alzheimer, ceea ce duce la dezvoltarea de noi ținte terapeutice.