Categories
healthblog

Az első az 1990-es években kezdődött a vényköteles opioidokkal

Az első az 1990-es években kezdődött a vényköteles opioidokkal

A generikus gyógyszerekkel kapcsolatban kevéssé ismert tény, hogy jogilag 10%-os erősségbeli különbség lehet a márkás gyógyszerekkel összehasonlítva (erősebb vagy gyengébb). Ez nem befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát.

A generikus gyógyszerek minőségének biztosítása

Minden generikus gyógyszernek ugyanúgy kell hatnia a szervezetben, mint a márkanevű gyógyszernek. Meg kell egyeznie a márkanevű gyógyszerekkel az adagolás, a forma és az adagolás módja, a biztonságosság, a hatékonyság, az erősség és a címkézés tekintetében (bizonyos kivételektől eltekintve). Ugyanazon magas színvonalú minőségi és gyártási szabványnak is meg kell felelnie, mint a márkanevű terméknek. Ez a szabvány minden generikus gyógyszerre vonatkozik.

A generikus gyógyszerek ugyanazokat a hatóanyagokat használják, mint a márkanevű gyógyszerek, és ugyanúgy hatnak, így ugyanolyan kockázatokkal és előnyökkel járnak, mint a márkanevű gyógyszerek. Az FDA Generikus Gyógyszerprogramja szigorú felülvizsgálatot végez annak biztosítására, hogy a generikus gyógyszerek megfeleljenek ezeknek a szabványoknak, a gyártóüzemek ellenőrzése és a gyógyszerbiztonság felügyelete mellett, miután a generikus gyógyszert jóváhagyták és forgalomba hozták.

Egy generikus gyógyszernek lehetnek kisebb eltérései a márkanevű terméktől, például különböző inaktív összetevőkben.

Általános gyógyszer megjelenése

Az Egyesült Államok védjegytörvényei előírják, hogy egy generikus gyógyszer nem jelenhet meg pontosan úgy, mint a már forgalomban lévő gyógyszerek. A generikus gyógyszerek és a márkanevű gyógyszerek ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák, de a generikus gyógyszer teljesítményét, biztonságosságát vagy hatékonyságát nem befolyásoló egyéb jellemzők, például színezékek és aromák eltérőek lehetnek.

A generikus gyógyszerek ára

A generikus gyógyszerek általában kevesebbe kerülnek, mint márkanevű társaik, mivel a generikus gyógyszereket kérelmezőknek nem kell megismételniük azokat az állatkísérleteket és klinikai (humán) vizsgálatokat, amelyeket a márkanevű gyógyszerek esetében megköveteltek a biztonságosság és hatékonyság bizonyításához. Ez az egyszerűsített útvonal, ezért az alkalmazást „rövidített új gyógyszeralkalmazásnak” nevezik.

Az előzetes kutatási és fejlesztési költségek csökkenése azt jelenti, hogy bár a generikus gyógyszerek ugyanolyan terápiás hatásúak, mint a márkás társaiké, jellemzően nagy (becslések szerint 80-85%-kal alacsonyabb) árengedményekkel értékesítik őket a márkás gyógyszer árához képest. .

Felírt egy márkanevet, de adott egy általánost?

A legtöbb állami gyógyszertári törvény és biztosítási irányelv kimondja, hogy ha a recepten nincs feltüntetve a „Kiadás írásban” feliratú doboz, akkor a gyógyszertárnak egy általános megfelelőt kell kiadnia, hacsak a beteg nem jelzi, hogy a márkás gyógyszert szeretné. Az Egyesült Államokban a legtöbb biztosítás hajlandó fedezni egy generikus gyógyszert, kivéve, ha orvosi okok miatt a páciens nem tudja elfogadni a márkát, vagy még nem áll rendelkezésre generikus gyógyszer.

A generikus gyógyszerek csodálatos alternatívái a márkás megfelelőiknek. A generikus gyógyszerek piacra kerülése valósággá tette a megfizethető gyógyszerekhez való hozzáférést az Egyesült Államokban. A márkás gyógyszer fedezetéről és fizetéséről mindig a biztosító vagy a beteg dönt https://dietoll-official.top/keto-friendly-recipes-and-meal-planning/ , de van egy triviális különbség. a terápiás hatásban. A generikumok rendkívül versenyképesek és költséghatékonyak.

Az Egyesült Államokban a fentanillal való visszaélés nagy járványsá vált. A fentanil egy szintetikus opioid, amely 50-100-szor erősebb, mint a morfium. Az orvosok felírhatják súlyos fájdalmakkal küzdő betegeknek, de illegálisan is gyártják és árusítják.

A legfontosabb elvitelek:

 • A fentanil egy szintetikus opioid kábítószer, amely akár 100-szor erősebb, mint a morfium, így már kis mennyiségben is halálos lehet.
 • A fentanilt gyakran keverik más illegális szerekkel a felhasználó tudta nélkül, ami növeli a túladagolás kockázatát.
 • Az Egyesült Államokban a fentaniljárvány 2013-ban kezdődött a túladagolás miatti halálesetek számának jelentős megugrásával.
 • A fentaniljárvány kiváltó okainak kezelése érdekében be kell fektetnünk a megelőzési és ártalomcsökkentési stratégiákba, és foglalkoznunk kell a kábítószer-használathoz hozzájáruló társadalmi és gazdasági tényezőkkel.

A kábítószerrel való visszaélés akár kis mennyiségben is végzetes lehet, és gyakran keverik más tiltott kábítószerekkel, például heroinnal vagy kokainnal a felhasználó tudta nélkül. Ennek eredményeként a fentanil túladagolása egyre növekszik, és jelenleg ez az egyik vezető kábítószer-túladagolás okozta halálok az Egyesült Államokban.

Íme, amit tudnod kell a fentanilról és az Egyesült Államokban tapasztalható jelenlegi járványról.

Mi az a fentanil?

A fentanil egy erős opioid gyógyszer, amely hasonló a morfiumhoz, de sokkal erősebb annál. Az opioidok, amelyeket néha kábítószernek is neveznek, magukban foglalják az illegális drogokat, például a heroint és a vényköteles fájdalomcsillapítókat, például az oxikodont, a hidrokodont és a kodeint.

A fentanil a II. jegyzékben szereplő vényköteles gyógyszer, ami azt jelenti, hogy nagy a visszaélés lehetősége, de orvosi felügyelet mellett használható súlyos fájdalomcsillapításra.

Az orvosok fentanilt használnak súlyos fájdalomban szenvedők, például rákos betegek, végstádiumban lévő betegek vagy kiterjedt műtétből vagy traumából felépülők kezelésére.

A fentanilt azonban illegálisan is gyártják és árusítják. Gyakran keverik más rekreációs kábítószerekkel, például heroinnal vagy kokainnal, növelve a hatásukat, és felerősítve a túladagolás lehetőségét.

A tiltott kábítószerek halálos mennyiségben tartalmazhatnak fentanilt, és az őket használó személy nem láthatja, nem ízlelheti vagy szagolhatja. Ennek eredményeként szinte lehetetlen megállapítani, hogy a kábítószerekben fentanil van-e, hacsak nem használ tesztcsíkokat a jelenlétének kimutatására.

Milyen hatásai vannak az opioidoknak, például a fentanilnak?

Az opioidok az opioid receptoroknak nevezett fehérjékhez kötődve és aktiválva fejtik ki hatásukat. Ezek a speciális fehérjék az egész testben megtalálhatók, beleértve a következőket:

 • Agy
 • Gerincvelő
 • Immunsejtek
 • Agyalapi mirigy
 • Bőr
 • Gyomor-bélrendszer

Amikor az opioid a receptorhoz kötődik, blokkolja a testből a gerincvelőn keresztül az agyba küldött fájdalomüzeneteket. Ez különféle hatásokat vált ki, beleértve a fájdalomcsillapítást, a nyugtatást és az öröm érzését.

Míg az opioidok hatékonyan enyhíthetik a fájdalmat, számos potenciálisan káros mellékhatást okozhatnak, többek között:

 • Álmosság
 • Hányinger és hányás
 • Székrekedés
 • Zavartság és szédülés
 • Lelassult légzés

A tolerancia egy másik fő probléma az opioidokkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a személynek idővel nagyobb adagokat kell bevennie, hogy ugyanazt a fájdalomcsillapító hatást érje el. A tolerancia függőséghez és függőséghez vezethet.

A fizikai függőség azt jelenti, hogy az ember szervezete alkalmazkodik egy opioid jelenlétéhez, és hozzászokik annak hatásaihoz. Ez elvonási tüneteket, például szorongást, izzadást, izomfájdalmat és hányingert okozhat, ha hirtelen abbahagyják a gyógyszer szedését vagy csökkentik az adagot. Az elvonási tünetek súlyossága az opioidok adagjától és időtartamától függően változhat.

A másik fő probléma az opioidokkal kapcsolatban a függőség. A függőség krónikus, kiújuló agyi betegség, amelyet a káros következmények ellenére kényszeres kábítószer-kereső magatartás és -használat jellemez. Az opioidfüggők akkor is használhatják őket, ha nem engedhetik meg maguknak, vagy ha ez párkapcsolati vagy munkahelyi problémákat okoz.

Noha az opioidok kockázatai általában jól ismertek, a fentanil veszélyeit gyakran alábecsülik hatékonysága miatt. Még az adag apró eltérése is különbséget jelenthet a terápiás hatás és a halálos hatás között.

Miért olyan veszélyes a fentanil?

A fentanil különösen veszélyes, mert hihetetlenül erős, akár 100-szor erősebb, mint a morfium. A gyógyszernek több analógja vagy változata is létezik, amelyek még erősebbek. Ide tartozik az acetilfentanil, furanilfentanil és karfentanil. A karfentanil hihetetlenül 10 000-szer erősebb, mint a morfium.

Az opioidok, mint a fentanil, lassítják a légzést. A legújabb kutatások azt találták, hogy a fentanil klinikailag jelentős légzésdepressziót okoz, jóval azelőtt, hogy a beteget szedálják. Már kis mennyiség bevétele is felületes légzést okozhat, túl sok pedig teljesen leállíthatja az ember légzését.

Oxigén hiányában az agy és más létfontosságú szervek károsodhatnak, és az ember túladagolás következtében meghalhat, még akkor is, ha először veszi be a gyógyszert.

Az opioid túladagolás jelei a következők:

 • Szűk „pontos” pupillák.
 • Alvás vagy eszméletvesztés.
 • Lassú, gyenge vagy nem lélegzik.
 • Fulladás vagy gurgulázó hangok.
 • Ernyedt test.
 • Hideg, nyirkos bőr.
 • Kékes bőr, különösen az ajkak és a körmök.

A fentanil halálos adagja akár 2 mg is lehet, ami körülbelül akkora, mint néhány sószem. Mivel gyakran keverik más gyógyszerekkel, előfordulhat, hogy az emberek nem veszik észre, hogy szedik, és nincsenek tisztában a lehetséges veszélyekkel.

Mikor kezdődött a fentaniljárvány?

Az amerikai fentaniljárvány 2013-ra vezethető vissza, a tiltottan előállított fentanil bevezetését követően. Ahogy a kábítószer elárasztotta a közösségeket, a kapcsolódó túladagolások száma emelkedni kezdett, és megugrott a halálozások száma.

1999 óta körülbelül 500 000 ember halt meg vényköteles vagy illegális opioidok túladagolásában.

Az opioid-túladagolás növekedésének három hulláma volt. Az első az 1990-es években kezdődött a vényköteles opioidokkal. Ezek közé tartoznak a természetes opioidok, mint a morfin és a kodein, a félszintetikus opioidok, mint az oxikodon és az oximorfon, valamint a szintetikus opioidok, mint a metadon.

A második hullám a 2000-es évek elején kezdődött a heroin térnyerésével. Végül a harmadik és jelenlegi hullám 2013 körül kezdődött a túladagolásos halálesetek számának jelentős megugrásával, a tiltott fentanil bevezetését követően.

2020-ban az Egyesült Államokban csaknem 60 000 haláleset volt szintetikus opioidok, például fentanil miatt. Ez a riasztó szám közel 60%-kal nőtt az előző évhez képest, és 2020-ban több mint 18-szor volt magasabb, mint 2013-ban.

Mit lehet tenni?

A fentaniljárvány kiváltó okainak kezelése érdekében be kell fektetnünk a megelőzésbe és az ártalomcsökkentési stratégiákba. Ez magában foglalja a naloxonhoz való hozzáférés kiterjesztését, amely visszafordíthatja a túladagolást, és növeli a hozzáférést a kábítószer-használati rendellenességek bizonyítékokon alapuló kezeléséhez.

Foglalkoznunk kell a kábítószer-használathoz hozzájáruló társadalmi és gazdasági tényezőkkel is, mint például a szegénységgel, a rasszizmussal és a traumákkal. Csak ezeknek a mögöttes problémáknak a megoldásával remélhetjük, hogy véget vetünk a fentaniljárványnak.

Contents

By Ladmin

https://igamiing.com/
https://ppscexam.com/
https://projectrepublictoday.com/
https://joker81official.net/
https://capturesbykristin.com/
https://www.theabbeycatering.com/wp-content/JOKER81/
https://joker81-2xu.pages.dev/
https://nutritiondepotonline.com/
https://bigcheatsworld.com/
https://joker81.powerappsportals.com/
https://joker81.powerappsportals.com/Slot-Gacor-Maxwin/
https://slotdanajoker81.powerappsportals.com/
https://slotgacorjoker81.powerappsportals.com/
https://joker81-situs-slot-telengkap.powerappsportals.com/
https://slot-gacor-joker81.powerappsportals.com/
https://18-daftar-slot-online.powerappsportals.com/
https://35-rahasia-slot-gacor.powerappsportals.com/
https://joker81-habanero-slot-gacor.powerappsportals.com/
https://joker81-app.powerappsportals.com/
https://joker81-main-portal.powerappsportals.com/
https://joker81-base.powerappsportals.com/
https://joker81rtp.fun/
https://ruslovenet.com/
https://slotmm.powerappsportals.com/
https://slot-mm-maxwin.powerappsportals.com/
https://slotmm.powerappsportals.com/
https://slotmm.pages.dev/
https://mmslot.pages.dev/
https://d-med.pro/Judi-Slot-Online-Terpercaya/
https://7luckslot.net/
https://7luckslot.org/
https://7luckvegas.net/
https://bebaswin.com/
https://mabarjp.net/
https://rtp7luck.net/
https://slot88bebasjp.powerappsportals.com/
https://agenslot77.powerappsportals.com/
https://7luck.powerappsportals.com/
https://7evenluck.powerappsportals.com/
https://innerprod.com/7luck/
https://acai.dms.go.th/7luck/